Mandarina una gran fruita de tardor

Propietats de la mandarina

Propietats nutritives

El component majoritari en les mandarines és l’aigua i, respecte a altres fruites del seu gènere, aporta menys quantitat de sucres i per tant menys calories. La quantitat de fibra és apreciable i aquesta es troba sobretot a la part blanca entre la polpa i l’escorça, per la qual cosa el seu consum afavoreix el trànsit intestinal. Del seu contingut vitamínic sobresurt la vitamina C, en menor quantitat que la taronja, l’àcid fòlic i la provitamina A, més abundant que en qualsevol altre cítric. També conté quantitats destacables d’àcid cítric, potassi i magnesi. En menor proporció es troben certes vitamines del grup B i minerals com el calci, de pitjor aprofitament que el que procedeix dels lactis o altres aliments que són bona font d’aquest mineral.

descarga (1)

Propietats per a la salut

Amb l’excepció que aporta menys quantitat de vitamina C que altres cítrics, segueix sent una font excel·lent d’aquesta vitamina. Se sap amb seguretat que aquesta vitamina exerceix una clara acció antiinfecciosa, estimulant la formació d’anticossos i l’activitat dels fagòcits (cèl·lula capaç d’englobar microbis i cèl·lules estranyes que són destruïts en el seu interior). El càncer, la sida, les malalties infeccioses i les inflamatòries cròniques, com el reumatisme, fan disminuir la concentració d’aquesta vitamina en el plasma, pel que és interessant en aquests casos assegurar la seva aportació per mitjà de l’alimentació.

images

L’elevat contingut en aigua, potassi i àcid cítric (alcalinitza l’orina, ajuda a combatre les infeccions i potencia l’acció de la vitamina C), converteixen les mandarines en fruites amb efecte diürètic, beneficiós en cas de hiperuricèmia o gota i litiasi renal (afavoreix l’eliminació d’àcid úric i les seves sals).

La mandarina és font natural de fibra, essencial per combatre el restrenyiment i estimula la motilitat intestinal, la major part de la qual es troba en la polpa blanca que hi ha sota la pell i entre els grills i que no convé rebutjar.

 

Flam de Mandarina

ingredients:

6 mandarines, 5 cullerades de sucre, 4 ous, 1 raig licor, 1/2 got llet

Per al caramel:

1 cullerada llimona

4 cullerades sucre

Aigua

descarga (2)

Elaboració

Ara anem a esprémer les mandarines i ratllem la pell d’un parell d’elles. En un bol batem els ous amb el sucre, un cop batuts hi afegim el suc, el licor (el que més t’agradi) la ratlladura de les mandarines i la llet i batem tot.

El primer preparem el caramel. En una cassoleta posem el suc de llimona, el sucre, i l’aigua deixem a foc lent fins que vegem de color fosquet el caramel. Un cop fet el tirem en un motlle per a flam.

Tirem la barreja en el motlle anteriorment untat amb el caramel i introduïm al bany maria al forn a 180 graus uns 25 minuts fins que institutriu quallat.

Un cop quallat retirem i deixem refredar.

Un cop fred desemmotllem i podem ja menjar-lo.

Què n'opines?