Maduixes i maduixots

Són unes fruites originàries d’Amèrica i no van arribar a Espanya fins al s.XIX, gràcies als primers colons d’Estats Units.

Les podem trobar als mercats i a les botigues des del mes de febrer fins ben entrat l’estiu, tot i que els seus millors mesos són l’abril i el maig, mesos en que les fruites són més dolces i gustoses i desprenen el seu millor aroma.

Prenent només 100 grams de maduixes cada dia durant el temps que dura la temporada natural d’aquestes fruites, es cobreixen els requeriments diaris -60 mg- de vitamina C. A més, és una ajuda per a reforçar l’absorció del ferro dels vegetals i per a contrarestar l’anèmia que moltes persones solen manifestar coincidint amb els canvis d’estació.

L’aspecte menys conegut de les maduixes és que, a causa del seu contingut en àcid oxàlic, estan desaconsellades en cas de litiasi renal (pedres al ronyó) per càlculs d’oxalat. A més, són els salicilats, uns compostos químics que contenen les maduixes, els responsables de les reaccions cutànies (urticària) que causen en persones sensibles i també en els qui tenen al·lèrgia a l’aspirina (àcid acetilsalicílic).

Aquestes delicades fruites també són valorades en nutrició per la seva concentració de nutrients reguladors com ara àcid fòlic, potassi, magnesi, fibra i aigua, així com d’una varietat d’àcids orgànics (cítric, màlic, oxàlic) amb acció depurativa i diürètica. Tot això, amb l’avantatge del seu valor energètic escàs, a penes 30 kcal per cada 100 grams.

El seu color vermellós és degut a la presència d’uns pigments vegetals anomenats antocians, que també són responsables de les seves propietats antioxidants.

38c813a0bc0e66da48c383b6c45f81948b9064c4_r476_261_5

No obstant, no tot són beneficis, ja que aquestes fruites contenen unes substàncies anomenades salicilats, que són les responsables de les reaccions cutànies, picor i urticària que provoca a les persones que tenen al·lèrgia a l’aspirina. Això es degut a que l’aspirina conté àcid acetilsalicílic, un salicilat, per tant, les persones al·lèrgiques a l’aspirina solen ser-ho a les maduixes i viceversa.

QUÈ HEM DE TENIR EN COMPTE ALHORA DE COMPRAR-LES I CONSERVAR-LES ?

Són fruites molt delicades i tendres, que es deterioren molt fàcilment amb la calor, el transport i la humitat. Per això, és millor comprar només les que es vagin a consumir el mateix dia o l’endemà.

En comprar els maduixots i les maduixes, hem de tenir en compte que les fulles siguin ben verdes, que el fruit no tingui cops, que no hi hagi peces florides i que la carn siguin tersa i de color brillant. És important que no retirem les tiges fins que s’hagin rentat per millorar la seva conservació.

Fresas-reducen-el-colesterol

Al ser tan delicades, s’han de guardar dins de l’envàs de compra i col·locar a la part alta de la nevera. En aquestes condicions es poden conservar fins a quatre dies, si no són gaire madures, tot i que és preferible menjar-les abans per a gaudir de tots els seus nutrients i del seu aroma.

COM LES PODEM MENJAR I CUINAR?

Culinàriament, la maduixa i els maduixots són fruites que permet moltíssimes possibilitats de preparació. Es poden consumir fresques, soles, suc de taronja, amb cereals, iogurt o en batut amb llet o altres fruites. També amb un polsim de sucre i vinagre ó bé amb la tradicional nata amb maduixes.

També es poden preparar cuinades per a elaborar gelats, melmelades i multituds de preparacions de pastisseria, com a ingredients en amanides i en multitud de postres com per exemple banyades en xocolata negra fosa. I fins i tot se’n pot fer una beguda alcohòlica, el dolç i refrescant licor de maduixes.

canasto-fresass-580x400

FONT INFORMACIÓ
http://revista.consumer.es/web/ca/20080401/alimentacion/72463.php
http://revistasentir.com/ca/maduixes-i-maduixots/

Anuncios

Què n'opines?

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s