Què en sabem del farro?

El farro és la farina de blat de moro és un cereal conreat tradicionalment a la Garrotxa, i que abans s’associava a èpoques de fam. En els darrers temps s’ha recuperat el farro com a cultiu distintiu i per les seves qualitats dietètiques i gastronòmiques.

La paraula farro ve de la paraula llatinafar o farris, que vol dir farina.

imagesLes varietats que es fan servir per elaborar el farro són el blat de moro blanc, de gust més fi; el blat de moro del queixal i el blat de moro de la creu. La més habitual, per la seva productivitat, és la de blat de moro groc. El cereal es sembra entre el mes de maig i el juliol i es cull entre el setembre i l’octubre. Un cop separat el gra, es mòlt fins a convertir-lo en una sèmola i es passa per un sedàs fi. Finalment, es torra i s’envasa. S’acostuma a consumir en forma de sopa o de farinetes, la preparació més popular del farro

Antigament es cuinava el farro en forma de farinetes. A Olot s’havia introduït el blat de moro en els hàbits alimentaris dels més pobres, malgrat que no era l’única zona de Catalunya que subsistia d’aquest cereal.

farina_di_farro

La farina, usualment torrada, es barreja amb un líquid, que sol ser brou o aigua, en una proporció d’uns 40g-50g de farina per a cada quart de litre de líquid (quantitat per una persona). Les farinetes poden ser dolces o salades.

Les versions salades se solen utilitzar com a acompanyament mentre que les dolces se solen menjar com a postres. A Catalunya i al Llenguadoc, les farinetes salades se solen combinar, tradicionalment, amb col o carbassa i fa de guarnició de plats de carn contundents de caça, guisats, llom a l’adoba, etc

 A casa, durant tot l´hivern, era un dels plats típics del sopar.

Antigament, es feien amb un brou gras de porc, amb greix de bullir les botifarres (anomenat, brou bufat a la Catalunya del Nord i greix de perol a la del Sud. Algunes persones hi afegeixen greixons o llardons

farro

Les versions dolces solen substituir l’aigua o brou per llet, afegir sucre i habitualment també algun aromatitzant natural, com ara pell de llimona o de taronja, canyella, vainilla, qualque licor, etc.

 

INFORMACIÓ NUTRICIONAL

El farro és una bona font d’energia, principalment en forma d’hidrats de carboni (70%), sobretot en forma de midó. Conté una petita quantitat de proteïnes  que pot ser major a les preparacions que es fan amb llet, per exemple. El greix que contenen eventualment és el de les cotnes que poden acompanyar el farro o el del brou, si no es fa amb aigua.

És una alternativa pels celíacs, perquè no té gluten.

Les farinetes, com tots els productes que es fan a base de farina o blat de moro mòlt (papasta, etc.), no tenen en general tantes vitaminesminerals i fibra alimentària que el gra de blat de moro original, ja que la major part es perd precisament al procés de mòlta.

farro33

Pel que fa a les calories, el blat de moro n’aporta un total de 300 per cada 100 grams consumits, una xifra força considerable i que representa un alt percentatge de l’energia que necessitem diàriament.

 

Anuncis

Què n'opines?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s