El teu fill és el que menges

Avui us presento el resum del document, per cert molt interessant, escrit per l’expert en Nutrició i Microbiota, Andreu Prados- Farmacèutic i Dietista-Nutricionista.

A principis de setembre va aparèixer a la premsa una notícia sobre una impactant campanya titulada “El teu fill és el que menges” dissenyada a Brasil per la Societat Pediàtrica de Riu Gran del Sud (SPRS).

La campanya pretén sensibilitzar a les embarassades de la importància de seguir una alimentació saludable durant l’embaràs per no danyar la salut de la seva futura descendència. Les dones embarassades haurien d’estar més conscienciades de la importància que té no només per elles sinó per la seva descendència cuidar la seva alimentació i estil de vida durant aquesta etapa.

imagen1

L’etapa de l’embaràs és molt més delicada que la lactància ja que el pas de substàncies a través de la placenta és molt superior que a través de la llet materna.

Actualment se sap que els nadons tenen el seu primer contacte amb microbis a l’úter matern,  els bacteris de la boca de la mare es desplacen fins la placenta, de manera que qualsevol aliment o substància comestible que mengi la mare pot acabar influint en la microbiota del nadó. El mecanisme exacte encara és desconegut, tot i que un cop a la placenta es creu que passarien al nadó a través del líquid amniòtic.

Així mateix aquest fet té una gran transcendència si considerem que l’alimentació i els hàbits de vida de les embarassades (activitat física, estrès, descans, etc.) poden influir en els primers bacteris que colonitzen l’intestí del nadó, els quals a la vegada modulen la seva salut futura.

La microbiota del nadó també depèn d’altres factors, com si el part és vaginal o per cesària i si hi ha lactància materna o de fórmula.

Actualment s’està estudiant la relació d’obesitat-microbiota i s’ha vist un desequilibri de la microbiota intestinal en aquest perfil de persones, i cal esbrinar si és una causa o una conseqüència.

A l’embaràs, s’ha vist que el pes de la mare no només influeix sobre la seva microbiota intestinal sinó que també afecta el nombre i la diversitat dels bacteris de la llet materna.

descarga

Un dels motius pels quals la llet de fórmula no té les mateixes propietats que la materna és que el nombre de bacteris que incorpora la llet de fórmula, que és molt limitat comparat amb l’enorme espectre de la llet humana (més de 700 tipus diferents)

La llet de les mares amb sobrepès pre-gestacional i amb guany excessiu de pes durant l’embaràs presenta una composició microbiana diferent i una menor diversitat bacteriana comparada amb la de les mares amb pes normal i guany adequat de pes durant l’embaràs.

 

Totes aquestes dades posen de manifest que el sobrepès de la dona embarassada pot afectar a la composició microbiana de la seva llet i per tant a la salut del nadó, tenint en compte que la llet materna influeix en la microbiota intestinal del nen i desequilibris en aquesta s’han relacionat amb el desenvolupament de diabetis, obesitat, celiaquia, infeccions i al·lèrgies. Convé recordar que la lactància materna forma part de les pautes per prevenir l’obesitat en nens i adolescents i la microbiota està més implicada de l’esperat.

El tipus de part també influeix en la llet materna:

.- la llet de les dones sotmeses a cesària programada té una composició diferent i una menor diversitat bacteriana

.- la llet de les mares sotmeses a una cesària no programada té una composició bacteriana semblant a la de les que han tingut un part vaginal.

Aquests resultats suggereixen que l’estrès fisiològic associat a la preparació del part (encara que després acabi amb una cesària) és important per mantenir una adequada composició de la microbiota de la llet materna.

En conclusió, el sobrepès en l’embaràs té un impacte negatiu tant per la mare com pel nadó i un dels protagonistes implicats és la microbiota. La modulació de la microbiota intestinal i de la llet materna com a estratègia per fer front a l’obesitat constitueix una estratègia prometedora, però de moment convé incidir en la importància de millorar l’estil de vida durant l’embaràs.

NOTA: per a més informació: http://andreuprados.com/ca/blog/proposit-de-la-impactant-campanya-el-teu-fill-es-el-que-menges

Anuncis

Què n'opines?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s