La figa, aliment de temporada

És cert que les figues tenen una certa quantitat de sucre, però no cal evitar-es, conté moltes vitamines i minerals interessants per a la nostra salut!!

2 figues petites-mitjanes conté el mateix sucre que una peça mitjana de poma.

Posseeixen gran quantitat d’aigua i són rics en hidrats de carboni (sacarosa, glucosa, fructosa), pel que el seu valor calòric és elevat. Destaca la seva riquesa en fibra; que millora el trànsit intestinal, àcids orgànics i minerals com el potassi, el magnesi i el calci (aquest últim poc asimilable).

Pel que fa a altres nutrients, contenen una quantitat moderada de provitamina A, d’acció antioxidant. Aquest nutrient es transforma en vitamina A en el nostre organisme conforme aquest ho necessita. Aquesta vitamina és essencial per a la visió, el bon estat de la pell, el cabell, les mucoses, els ossos i per al bon funcionament del sistema immunològic, a més de tenir propietats antioxidants.

El potassi és necessari per a la transmissió i generació de l’impuls nerviós, per a l’activitat muscular normal i intervé en l’equilibri d’aigua dins i fora de la cèl·lula. El magnesi es relaciona amb el funcionament d’intestí, nervis i músculs, forma part d’ossos i dents, millora la immunitat i posseeix un suau efecte laxant.

Composició per 100 grams de porció comestible
calories 65,7
Hidrats de carboni (g) 16
Fibra (g) 2,5
Potassi (mg) 235
Magnesi (mg) 20
Calci (mg) 38
Provitamina A (mcg) 25
Vitamina C (mg) 3,5
mcg = micrograms

Propietats per a la salut

.- són molt riques en hidrats de carboni:  recomanables per a totes aquelles persones en general, i en particular, per als que necessiten una aportació extra d’energia; embarassades, lactants, nens en època de creixement i adolescents i per a persones amb un desgast físic o intel·lectual important.

.- Tenen bona digestió digereixen molt bé i actuen com emol·lients (suavitzants) de les mucoses del tracte gastrointestinal.

.- important font fibra: actua com a laxants, disminueix o retarda l’absorció de certes substàncies: àcids biliars, colesterol …,  ..  realitza una funció de protecció enfront del càncer de còlon, ja que impedeix o disminueix el temps de contacte de substàncies cancerígenes amb la mucosa de l’intestí gros.

.-  activitat antioxidant, si bé en comparació amb altres fruites no és de les més rellevants. Les substàncies antioxidants (provitamina A d’aquestes fruites) neutralitzen l’acció nociva dels radicals lliures pel que contribueixen a reduir el risc de malalties cardiovasculars, degeneratives i de càncer.

images

.- Per la seva composició, són aliments especialment indicats en cas de restrenyiment (rics en fibra), en dietes per aprimar (pel seu efecte saciant), quan es realitzen activitats físiques intenses (per suplir la demanda extra d’energia) i per a persones amb diabetis; això sí, tenint en compte el contingut calòric i de sucres.

.- Pel seu elevat contingut en potassi i baix en sodi, resulten molt recomanables per a aquelles persones que pateixen hipertensió arterial o afeccions de vasos sanguinis i cor. No obstant això, la seva abundància d’aquest mineral, ha de tenir-ho en compte les persones que pateixen d’insuficiència renal i que requereixen de dietes especials controlades en potassi. No obstant això, als que prenen diürètics que eliminen potassi ia les persones amb bulímia, a causa dels episodis de vòmits autoinduïts que provoquen grans pèrdues d’aquest mineral, els convé el consum d’aquestes fruites.

Trucs de cuina

Una de les millors formes de consumir aquestes fruites és fresca, ja que si estan madures es pot apreciar el seu exquisit sabor i dolçor. En països com Itàlia o França, s’acompanyen amb pernil o se serveixen com a postres. A Andalusia s’elabora un dolç tradicional que és el pa de figa, realitzat amb figues dessecats i ametlles. Els pans de figa més famosos i populars al nostre país són els que s’elaboren a la vila de Cuevas, província d’Almeria, i consisteixen en una coca arrodonida i plana, elaborada amb figues seques picats finament juntament amb diversos fruits secs i condiments o espècies : ametlles, anís, canyella, clau, pebre, pela de taronja i aiguardent de anisat, tot això barrejat amb aigua de fonoll. El resultat és un aliment energètic i tonificant.

pan-de-higos

Figues i bacores s’utilitzen molt en rebosteria, en forma de puré, per fer farcits i adorns i per confeccionar melmelades. Les figues torrats i mòlts donen lloc a una pols que s’empra en la indústria com a succedani del cafè, en general, combinat amb altres ingredients (malta, ordi, xicoira …).

Resulten un deliciós complement, quan s’afegeixen a acompanyaments per a plats de caça o d’aus.

També es consumeixen, i molt, les figues seques, que s’obtenen mitjançant un procés de dessecat industrial o domèstic. Els mossets de figues combinats amb nous resulten un deliciós refrigeri, i en diverses províncies de Castella i Lleó, a aquesta barreja se li coneix amb el nom de “torró de pobre”.

higo-seco

Les figues conservades en alcohol són una altra alternativa derivada de les figues fresques. S’elaboren utilitzant figues petits, consistents, de pell fosca, que no hagin madurat completament. Es conserven en recipients barrejats amb alcohol, sucre i canyella.

FONT INFORMACIÓ: EROSKI

 

Anuncis

Què n'opines?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s