ORTORÈXIA, CATALOGAT COM UN TRANSTORN ALIMENTARI

Seguir una alimentació sana i equilibrada ha de ser la la prioritat per a tots, i es tracta d’un excel.lent hàbit per a la vida saludable. Però en els últims anys s’està detectant un transtorn de la conducta alimetària basat en la obessió per una l’alimentació sana i que es confon com un estil de vida saludable, el seu nom és la ortodèxia.

ortorexia-nerviosa

L’ortorèxia es defineix com la preocupació obsessiva i irracional per la qualitat dels aliments i l’alimentació sana. Només admeten aliments ecològics o orgànics produïts sense pesticides, estabilitzants, conservants, greix, potenciadors de sabor… processats i cuinats segons unes normes establertes.
Les persones ortorèctiques són capaces de deixar de menjar si no tenen a l’abast productes ecològics i cuinats d’una manera determinada. Diuen que els ortorèctics tenen un menú en lloc d’una vida. Es tracta d’una afecció jove, descoberta pel doctor nord-americà Steven Bratman l’any 1997 i les associacions mèdiques internacionals no la reconeixen com a malaltia, però sí, com a Trastorn de Comportament Alimentari (TCA).

o-GREEN-JUICE-facebook1-810x405

Les persones que ho pateixen dediquen hores a planificar un menú que es basa en aliments naturals, sense conservants, sense sucres ni greixos.  Cada cop són més exigents i la varietat dels aliments es va reduïnt, fins al punt, que en ocasions extremes, pot arribar a la desnutrició, segons la directora técnica de la clínica Alimmenta de Barcelona, Juana María González.

Segons l’Organizació Mundial de la Salut (OMS), el 28% de la població dels països occidentals mostren indicis de patir ortorexia.

Aquestes persones presenten signes de irritabilitat, tristesa i ansietat, i apareixen signes com el canvi d’humor o cognitius, com la pèrdua de concentració i memoria.

Per exemple, avui dia moltes persones prescindeixen d’aliments amb gluten, cosa que només haurien de fer-ho les persones celíaques, (és per vida)  i la nova generació de sensibiltat al gluten no celíaca (aquests últims pot ser passatger, es fa durant un temps determinat i després anar introduir moderament i contemplar què passa)

orthorexia

Una dieta sense gluten ha de ser prescrita per un digestòleg i el dietista-nutricionista ha de valorar els possibles desequilibris calòrics com de vitamines i minerals que això pot comportar i elaborar una dieta personalitzada. Segons les últimes revisions científiques dut a terme pel grup de treball en Nutrició Clínica del CodiNucat (Col.legi de dietistes-nutricionistes de Catalunya), la dieta sense gluten presenta deficiències nutricionals com la fibra, àcid fòlic (Vit B9), Vit C, així com també pot arribar a tenir carències de calci i Vit D, ferro, magnesi, zinc i un elevat contingut en hidrats de carboni i greixos, sobretot dels saturats. De manera que es recomana fer 5 racions de fruita i verdura al dia i fomentar els productes sense gluten no elaborats, com els pseudocereals que no contenen gluten (quinoa, amarant, fajol, teff..).

No s’ha de perdre  de vista que la ortorèxia és un problema psicològic equiparable a l’anorexia o la bulímia.

És greu?

Si la dieta esdevé gaire severa i el malalt n’exclou aliments bàsics, pot arribar a tenir un dèficit de vitamines i minerals, desnutrició o anèmia i, en conseqüència, més propensió a agafar malalties i infeccions. Per una altra banda, els ortorèctics s’aïllen de la família i els amics, perquè tot ho fan girar al voltant d’unes normes alimentàries estrictes.

orthorexia-nervosa11

 Quines en són les causes?

Sembla que els ortorèctics tenen una predisposició genètica als comportaments obsessius i compulsius. No és gens estrany que hagin tingut anorèxia o bulímia. A més a més, solen ésser molt estrictes i exigents, tant amb ells mateixos com amb els altres. Els adolescents i els esportistes són grups vulnerables a l’ortorèxia per la influència dels mitjans de comunicació pel que fa a la importància de la imatge corporal i la repercussió que hi tenen els aliments.

 Té solució?

Si creus que tens ortorèxia o saps d’algú que en tingui els símptomes, no t’alarmis: té solució, però amb ajut professional. Vés a veure al teu dietista-nutricionista o el teu metge perquè t’orienti. Si et diagnostica ortorèxia hauràs de seguir un tractament amb un equip mèdic multidisciplinari i vèncer la teva probable resistència a prendre medicaments per arribar a restablir uns hàbits dietètics compatibles amb la teva vida.

FONT D’INFORMACIÓ:

.- http://jovecat.gencat.cat/ca/temes/salut/trastorns_alimentaris/ortorexia/

.- Juana María González, Clínica Alimmenta de Barcelona. Llicenciada en Ciència i tecnologia dels aliments, Graduada en Nutrició Humana i Dietètica per la universitat de Navarra, entre d’altres formacions de salut.

.- Grup de treball en Nutrició Clínica del CodiNucat (Col.legi de dietistes-nutricionistes de Catalunya).

Anuncis

Què n'opines?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s