Menges artificial o natural?

Des de fa anys tots volem portar una vida saludable, ens fixem molt amb el que mengem però cuinem poc, per falta de temps i ganes. Quan parlem amb altres persones sobre la nostre alimentació tendim sempre a dir que seguim una dieta més o menys equilibrada i comprem productes naturals. De fet quan anem a comprar el supermercat és senzill emplenar el carro amb productes que porten a l’etiqueta la paraula natural.

images (3)

Les etiquetes alimentàries estan regides per les normatives europees 1924/2006 i 1334/2008, aquests normatives parlen dels beneficis i paraules que poden portar les etiquetes i les que no. Però no fa falta una normativa perquè els productors no posin al seu producte les paraules tabú en alimentació: química, artificials, sintètic… I prefereixin posar: de l’àvia, tradicional, de sempre. Però també hauriem de tenir en compte que no hi ha cap persona de 70 anys fent milions de litres diaris de sopa o favada per tot Espanya sinó que és una industria alimentària com una altre en la qual no pot treballar una dona de 70 anys, i les olles de sopa no son de les dimensions que feien servi les nostres àvies.

Què és l’alimentació Natural?

I desprès trobem la paraula màgica NATURAL, molts dels productes i inclòs algunes marques tenen aquesta paraula al “loggo” o a l’etiqueta. Segons les normatives Natural vol dir que no porta aromatitzants, però no vol dir que no pugui portar segons quin additiu o sucre afegit o llevat sintètic, entre d’altres.

Un altre plantejament a fer com a consumidors és perquè ens agrada tant aquesta paraula i realment quins aliments o què porten que els faci ser més o menys naturals.

images (2)Un exemple ben senzill: l’aigua, totes les marques intenten vendre’ns la seva com a la millor la més pura i natural, les aigües es diferencien per el seu contingut en minerals, però inclòs la de l’aixeta és potable. El que fa que l’aigua sigui potable i no sigui una font de contaminació de malalties com el cólera és el clor. L’aigua clorada poc té de natural, de fet el que no té de natural ho te de segur.

Molts dels aliments que avui en dia considerem naturals els nostres avantpassats més llunyans ni tant sols els reconeixerien. Fa milions d’anys que els humans hem anat seleccionant espècies i creuant varietats per arribar a les fruites i/o verdures que mengem avui, igual amb els animals de granja. De fet tot el que consumim avui surt d’una granja i no de la natura pròpiament; quan fa que no mengem quelcom silvestre?

Que en realitat no mengem res natural no és un problema, és un estil de vida que ens garanteix seguretat alimentària i una esperança de vida més llarga. Cada canvi que hem fet els nostres cereals s’ha intentat introduir una millora augment de la collita, més bon gust per el consumidor…

imagesPer tant que un aliment ens el venguin com a natural avui en dia no té massa sentit ja que realment poc té de natural. El més important dels aliments no ha de ser si l’etiquetatge especifica ser natural, tradicional o fet de l’àvia, sinó els ingredients que porta i perquè serveix cada ingredient. Que un suc fet de la millor fruita i més madura del país contingui un alt contingut en sucres, aromatitzants, colorants ens ha de fer sospitar que possiblement el % de suc que hi ha allà és baix, perquè com tots sabem els sucs de fruita són un tipus d’aliment que em poc temps es deteriora.

Vull concloure que els aliments no són bons o dolents, ni naturals o artificials. El consell és comprar els aliments que no siguin processats i frescos no perquè siguin més naturals sinó perquè sempre que els processem “cuinem” sabrem què hi posem, però sabem que els aliments que comprem són segurs i aptes per el seu consum.

o-ALL-NATURAL-LABEL-facebook

Anuncis

Què n'opines?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s