Què hi ha de nou entre la relació probiòtics i obesitat?

Què són els probiòtics? Influeix els microorganismes de la nostra microbiota amb el què mengem? Què hi ha de nou entre la relació probiòtics i obesitat?

Els probiòtics són microorganismes vius el consum dels quals es creu que poden tenir efectes positius per a la salut per la seva acció sobre la flora intestinal.

La flora intestinal (microbiota intestinal) són els organismes que tenim dintre l’estómac i ens ajuden a fer la digestió. La Microbiota intestinal es defineix com el conjunt de comunitats de microorganismes vius que colonitzen l’intestí. Els humans som un ésser viu dels més complexes i no pensem que a dintre nostre poden hostatjar-se varis microorganismes (éssers vius microscopis) que ens ajuden a varies de les nostres funcions vitals. En aquest cas la microbiota intestinal contribueix a les funcions del tracte digestiu més importants: 1. a la nutrició, ens ajuda a la digestió dels aliments i a l’absorció i 2. a la defensa del tracte digestiu (per el tracte o tub digestiu és per on cada dia entren molts microorganismes que podrien ser atacants al nostre bon estat i els nostres hostes ens defensen i protegeixen).

imagesHi ha molts estudis que parlen sobre la microbiota intestinal i s’ha arribat a considerar que el cos humà hi ha unes 10 bactèries per cada cèl·lula humana, és a dir, estem compostos de més éssers vius que no pas de cèl·lules pròpiament nostres i el que ens queda per descobrir… “la vida és màgia” com va dir F. Crick.

L’alimentació és una de les coses que a vegades no cuidem prou, ja que les conseqüències d’una mala alimentació mai arriben de seguida, sempre venen al cap de molts anys i la majoria de vegades tampoc és una relació directa. S’ha descobert que la dieta està molt relacionada amb la nostra flora intestinal, és a dir, segons la nostra alimentació tenim un tipus de bacteris o uns altres. Es relaciona també la colònia de bactèries amb el pes de les persones.

descarga

Els nostres primers bactèries els agafem de la mare quan estem el seu ventre i els altres ens venen donats a la llet (de la mare), una altre de les raons per donar el pit els nostres fills, sempre que es pugui. Però al llarg de la vida les nostres bactèries canvien segons l’alimentació que escollim. Com que no som conscients d’aquets petits ajudants no els cuidem prou. En estudis recents s’han pogut classificar dos grups de bacteris segons l’alimentació: una alimentació rica en proteïnes i grasses animals és comú trobar els bacteris del grup Bacteroides, en canvi en una dieta rica en carbohidrats i fibra trobem el grup anomenat Prevotella.

images (4)

Els estudis realitzats fins ara no son suficients per treure prous conclusions de si prendre probiotics pot ser bo per perdre pes ja que s’hauria de determinar primer quin és el nostre grup de microorganismes que tenim i després quin és el que ens pot anar més bé segons el nostre metabolisme. Com que de moment tot això no se sap del tot el que podem fer nosaltres és intentar cuidar els nostres microorganismes menjant bé, productes naturals (sense que siguin processats industrialment) i seguir una dieta variada i equilibrada.

Anuncis

Què n'opines?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s