Aliments que mai caduquen?

Aliments que mai caduquen?

Tots els aliments, fins i tot la mel, caduquen, encara que alguns es conserven en òptimes condicions durant llargs períodes de temps.

Tots els aliments es deterioren en algún moment o altre. Però no tots ho fan a la mateixa velocitat. Els aliments frescos, com la carn picada, el peix fresc, les fruites, verdures, llet o ous, són els més peribles i els que menys duren; els segueixen els plats preparats. Els que menys problemes donen són les espècies, la mel, la sal, el sucre o les melmelades, la composició resulta incòmoda per als patògens, ja que és difícil que puguin sobreviure en ells. L’article explica quins són els aliments que duren més i quins són els més peribles.

La mel és un aliment amb una llarga vida útil gràcies al seu alt contingut en sucres

miel

Els aliments són productes peribles que, en algún moment o altre, acaben deteriorant-se, si no es consumeixen en les dates de consum proposades pel fabricant. Si bé això és aplicable a tots els productes, el que varia en cada un d’ells és el temps que triguen a fer-se malbé. Que sigui més o menys llarg dependrà de la capacitat que tinguin de sobreviure a l’amenaça de microorganismes patògens, virus, fongs i llevats perjudicials. I també de les condicions a què se sotmetin i de factors com la temperatura, la llum, l’oxigen o la humitat. Així doncs, hi ha aliments amb una vida útil molt més llarga que altres perquè, per les seves particularitats, són menys vulnerables al deteriorament i, per tant, en les mateixes condicions, duraran més que altres.

Els aliments que duren més

El deteriorament i contaminació en els aliments és una qüestió, sobretot, de temps i temperatura. Com més temps i més temperatura, més contaminació. Però hi ha alguns que, per la seva composició, duren més temps que altres.

Així, les galetes o la xocolata poden durar fins a sis mesos, si es conserven en un lloc fresc i sec. Altres productes, com l’arròs, la pasta, el te o el cacau, també poden arribar als sis mesos, si s’emmagatzemen en un lloc sec i sense llum, igual que les llaunes i les conserves. El sucre i la farina són aliments més estables que els fruits secs o les patates, que també poden romandre durant molt de temps sense problemes, si es manipulen de forma adequada.

13-09-www.cocinatipo.com-Galletas-de-chocolate-y-jengibre-con-relleno-de-mascarpone

En el cas de la mel, es tracta d’un aliment amb un alt contingut de sucres, que produeix un efecte bactericida per lisi osmòtica. És a dir, la seva baixa activitat d’aigua se suma a la seva capacitat d’evitar la proliferació de patògens. Cal tenir en compte que la mel que sol comercialitzar es presenta en estat líquid perquè se li han afegit additius i, per tant, perd algunes de les seves propietats conservants; per aquest motiu tingui data de caducitat.

Els aliments més peribles

Els aliments més peribles són els frescos, com la carn picada, el peix fresc, les fruites i les verdures, la llet i els ous. Per a aquests productes, una de les prioritats és conèixer com s’han de conservar perquè els riscos durant aquest període siguin els mínims. En la majoria dels casos, aquests aliments s’han de guardar en la nevera, entre els 0 ºC i 5 ºC, una temperatura que frena la proliferació patògena (encara que no la deté). Cal tenir en compte que la conservació a la nevera és limitada.

carn-picada-vedella-500gr

La carn picada i el peix fresc es mantindran en òptimes condicions durant un dia aproximadament, sempre que no s’hagi trencat la cadena de fred. La carn crua, la cuita i el peix cuit, de dos a tres dies. Per a la llet UHT que ja s’ha obert, les verdures cuites i embotits així com les postres casolanes, el temps màxim serà de quatre dies. Per a les conserves obertes, la verdura crua i els plats cuinats a punt per consumir, cinc dies. Els ous i la mantega poden conservar-se de dues a tres setmanes. Algunes fruites, com les pomes, les mandarines o les taronges, es poden tenir a temperatura ambient.

Font: Eroski

Veure més a: http://www.consumer.es/seguridad-alimentaria/sociedad-y-consumo/2015/11/05/222818.php#sthash.aeXGvhhG.dpuf

Anuncis

Què n'opines?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s