Els tòpics dels aliments. Fals o veritat?

Avui us parlo d’un article molt interessant per saber què hi ha de fals i de veritat en moltes afirmacions que es fan sobre els aliments.

“Cap aliment és capaç de fer-nos aprimar. Els únics que aprimen són aquells que ens deixem al plat “, apunta Aranzazú Aparicio, qui analitza aquests tòpics recurrents.

 • Evitar el pa i la pasta: Fals. No cal descartar la pasta i el pa, sinó consumir-los de forma moderada i sense barrejar amb altres aliments ricosdietas d’aprimament: errors en greixos. La recomanació és prendre 6 racions de cereals al dia. “Una ració de pa són 30 grams”, ressalta la especialista qui recorda que els hidrats de carboni proporcionen 4 quilocalories per gram enfront de les 9 de greixos i les 7 de l’alcohol, a més de ser font de fibra. Apunta, però, que els hidrats de carboni es metabolitzen pitjor a la nit, però això no treu “per sopar una sopa amb un grapadet de fideus i una fruita o lacti per tal de facilitar la digestió”.

espana-cola-consumo-pan--644x362

 • Evitar els llegums: És un error bandejar dels menús. Cuinades amb hortalisses o arròs augmenta el valor nutricional i disminueix el contingut calòric. A més, tenen fibra i alt poder saciant.
 • Millor edulcorant que sucre: Fals. Una cullereta de sucre aporta 8 calories al cafè de l’esmorzar. Una aportació calòrica mínim respecte a la mitjana de 2.000 calories diàries d’una dieta equilibrada prototip. A més, alguns estudis han constatat que els edulcorants no activen els senyals de sacietat.
 • Una-dieta-saludable-y-bien-balanceada-te-asegura-una-buena-nutrición-y-buena-salud…Menjar amanida com a plat únic: Un altre error habitual quan substituïm els primers i segons plats dels menjars per una amanida com a plat únic. És cert que són riques en aigua i pobres en hidrats de carboni, proteïnes i greixos pel que no engreixen. Però no passa molt temps fins que la fam irromp amb força i això és negatiu. La professora Aparicio aconsella prendre aliments amb efecte saciant com a plat principal (arròs, pasta, llegums) i deixar les amanides com a guarnició.

 • Els plàtans, raïm o figues tenen moltes calories: Cert és que són més calòrics que la poma o la pera però, en qualsevol cas, no arriben a 100 quilocalories per cada 100 grams de porció comestible. Aranzazu Aparicio apunta que, preses en menor quantitat, aporten una quantitat d’energia similar a una taronja mitjana, de manera que no cal eliminar-les de les dietes per aprimar.
 • Prendre fruita després dels àpats engreixa: Fals. La fruita té baix contingut calòric, el mateix si es pren abans, durant o després dels àpats. Hi ha el risc de deixar de consumir-la i això, a la llarga, pot provocar deficiències nutricionals. També es creu que la fruita com a colofó ​​del menjar disminueix l’absorció de nutrients, cosa inexacte ja que fins i tot ho afavoreix (per exemple, la vitamina C de la taronja facilita l’absorció del ferro).

Fresh Fruit Salad in the bowl

 • L’aranja crema greix: Error, però sí que té un gran poder diürètic que ajuda a eliminar líquid. No obstant això, “cal recordar que la pèrdua de pes ha de associar-se a una reducció de greix i no de líquids, el que només s’aconsegueix amb una dieta hipocalòrica combinada amb exercici físic”, subratlla l’experta.
 • L’oli d’oliva no engreixa: Aquest oli, igual que la resta, té un contingut energètic de 9 quilocalories per gram, pel que el seu consum ha de moderar-se, especialment en les dietes d’aprimament. Però ha de prevaler sobre altres olis d’origen vegetal (coco o palma), mantegues i mantegues, a causa del seu alt contingut en àcids grassos monoinsaturats i substàncies antioxidants, relacionats amb una disminució del risc cardiovascular.
 • Els aliments integrals no engreixen: No és del tot correcte. Sí que és cert que aporten més fibra, vitamines, minerals i fitoquímics (substàncies derivades de plantes la ingesta beneficia la salut) que els no integrals i provoquen major sensació de sacietat. Aranzazú Aparicio adverteix davant productes integrals de brioixeria que contenen gran quantitat de greix, especialment saturat, que augmenten les calories ii el risc de malaltia cardiovascular.
 • Consumir de forma indiscriminada aliments light o baixos en calories: Hi ha la creença que l’energia que aporten els aliments light és insignificant i se sol abusar-ne. És veritat que aporten menys calories que els seus homòlegs si es consumeixen en la mateixa proporció. Però alguns d’aquests aliments contenen una elevada quantitat de greixos i sucres i un major contingut en additius necessaris per a la seva elaboració.
 • No beure aigua durant els àpats: Fals. L’aigua no aporta calories al no contenir nutrients. Prendre aigua durant els àpats, no només ajuda a millorar l’estat d’hidratació, sinó que també ajuda a omplir l’estómac i sentir-nos plens.

Font: eroski consumer

Anuncis

Què n'opines?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s