Tens mal de cap quant menges gelat?

Per què em fa mal el cap quan prenc gelat?

La cefalea per estímuls freds, també coneguda com cefalea del gelat, és molt freqüent i molesta, encara que no és greu

Algunes persones, quan consumeixen menjars freds (sobretot gelats), pateixen un intens mal de cap i de cara, que descriuen com punxant o “de tipus electroxoc”. L’anomenada cefalea per estímuls freds pot ocórrer en qualsevol època de l’any, encara que amb l’arribada dels mesos calorosos aquests episodis poden ser més comuns perquè el consum de gelats augmenta de forma notable. En el present article, a més de revisar aquest curiós fenomen, es veurà que l’apassionant món de la recerca aplicada a la salut no es reserva a experts adults, sinó que fins i tot una nena de 13 anys pot contribuir al coneixement científic amb un experiment sobre aquest mal de cap.

Què és la cefalea del gelat?

Encara que hi ha qui denomina a aquest peculiar mal de cap “congelació cerebral”, en realitat el cervell no canvia gens ni mica la seva temperatura. També se li ha denominat “cefalea del gelat”, com va fer el doctor Joseph Hulihan el 1997 a la revista British Medical Journal. Sigui com sigui, és més comú fer referència a aquest dolor com “cefalea per estímuls freds”, segons apunta a la seva pàgina web la Clínica Mayo.

Headache

Aquesta neuràlgia afecta gairebé una tercera part de la població i sembla ser més freqüent en persones que pateixen migranya. Sempre passa, en tot cas, després de la ingesta d’aliments freds, begudes fredes o, sobretot, gelats o granissats. El dolor és agut i de curta durada, moltes vegades en un sol costat de la cara, i afecta la zona que envolta els ulls, a la galta ia la part baixa de la cara.

No està del tot clar què causa el dolor en prendre gelat

Hi ha diverses hipòtesis per justificar aquest fenomen tot i que, tal com es detalla des de la Universitat Johns Hopkins, “ningú està molt segur de què causa en realitat el dolor”. Es manté una postura similar des de la Clínica Mayo. Sí que se sap que es produeix per una combinació de l’estimulació directa de nervis sensibles (com el trigemin) al costat de la reacció al fred dels vasos sanguinis que envolten la boca. Els doctors Selekler i Budak van indicar en 2004 (Eur Neurol) que el dolor guarda una estreta relació amb una fallada en el control dels mecanismes del dolor en les zones afectades.

IMG_6916

Com fer que aquest dolor desaparegui com més aviat millor?

Com en gairebé tots els trastorns, el primer que s’ha de considerar és la prevenció, que passa per ingerir més a poc a poc els aliments freds o per escalfar un moment a la part anterior de la boca abans de consumir-los. Un cop desencadenat el dolor, a més de deixar de prendre l’aliment fred immediatament, i d’esperar que passi el malestar (desapareix en uns segons o minuts), es pot intentar seguir algunes estratègies. No compten amb sòlides evidències d’eficàcia però, com no suposen cap perill, val la pena provar-les. Una d’elles consisteix en pressionar la part més profunda del paladar amb la llengua, per escalfar la zona. Altres possibilitats són beure un líquid que estigui a una temperatura més elevada que l’aliment o beguda que ha generat la cefalea, o respirar per la boca i treure l’aire pel nas, perquè l’aire calent la zona nasal. Sí que és important tenir en compte, en qualsevol cas, que, malgrat que resulta una sensació molt desagradable, no és greu ni suposa cap perill per al cervell.

Composició nutricional del gelat, sense rellevància en el mal de cap

Des d’un punt de vista dietètic, la composició del líquid o del gelat (més o menys cremós, amb sucres o amb edulcorants) no té més importància. Com s’ha vist, no cal abstenir-se de consumir gelats. Només cal prendre les poques precaucions abans descrites, sempre sense oblidar que els gelats són aliments amb una alta densitat calòrica i molt saborosos, però d’escàs valor nutricional, pel que és recomanable reservar-los per ocasions especials.

01013

Anuncis

Què n'opines?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s