over BROQUIL mireia guzman

Les meravelloses propietats del bròquil ! com cuinar-lo!

Anem al mercat, botigues de verdures o supermercats i en aquesta època està plena de bròquils a les seves parades! Què en sabem d’aquest aliment? Què ens aporta?

Aquest vegetal verd és una font de nutrients. Té molta fama de beneficiar la digestió, el sistema cardiovascular i el sistema immune, i  gaudeix de  propietats anti-inflamatòries i fins i tot és un bon aliment  per prevenir el càncer. A més, el bròquil és baix en sodi i calories, només al voltant de 31 calories per porció. És també un vegetal sense greix.

carl warner
fotografia de Carl Warner

El bròquil té un impressionant perfil nutricional. És ric en contingut de fibra, molt ric en vitamina C i té potassi, vitamina B6 i vitamina A.

El bròquil també està ple de fitoquímics i antioxidants. Els fitoquímics són substàncies químiques en plantes que són responsables de color, olor i sabor. La investigació mostra que tenen nombrosos beneficis per a la salut, segons l’Institut Americà per a la Investigació del Càncer. Els fitoquímics en el bròquil són bones per al sistema immunològic.

Sabem que és un aliment flatulent i per a que no produeixi gasos i poder evitar-los inclou fonoll o comí a la seva preparació. No utilitzis aliments greixosos durant la seva cocció així la digestió no serà tant pesada.

brocoli

Consumeix bròquil en cas de:

  • A totes les edats.
  • A dones embarassades.
  • A la menopausa.
  • En cas de colesterol elevat.
  • En persones convalescents.
  • En cas d’anèmia per deficiència de ferro.
  • En cas de degeneració macular.
  • Per a la prevenció de cataractes.
  • Per prevenir la diabetis.
  • En casos d’úlceres gàstriques.
  • En casos d’activitat física intensa.

L’associació + Bròquil, creada per promoure el consum de bròquil, ofereix les següents recomanacions per treure-li el millor partit a aquesta verdura.

Renta el bròquil sencer en aigua freda (pot fer-ho sota el raig d’aigua o submergir, però no el mantinguis en aigua massa temps). A continuació, talla la peça separant cadascun dels florets del tronc del bròquil, ja que el temps de cocció de tots dos és diferent. Els florets han de quedar ‘al dente’, de manera que entre 3 i 5 minuts -depenent de la forma de cocció- són suficients. Post consumir-lo cuit, al vapor, a la planxa, fregit, al forn o al microones. Prova’l cru en amanides, és deliciós i manté tots els seus nutrients. Aprofita la tija per cremes, conté molta fibra. Si ho cuines al vapor, 4 o 5 minuts són suficients, però bullit el temps s’ha de reduir a 3 minuts. Amb major temps de cocció amargarà i perdrà el seu magnífic sabor i nutrients, especialment la vitamina C. Si el prefereixes fregit, no ha de sobrepassar els 2 a 3 minuts i a la planxa, prepara’l durant 4 o 5 minuts, cobert amb una tapa perquè retingui el vapor. Un cop cuinat admet tot tipus d’amaniments, però l’oli d’oliva cru és el seu millor aliat.

Brócoli-586x310

Avui us deixo una recepta per als que teniu nens veureu que és una manera fàcil i divertida per a que els més petits de casa incorporin aquest aliment a la seva dieta bàsica

INGREDIENTS (per unes 9 truites)

225 gr. de bròquil fresc (3 tasses un cop picat)

1 ou gran

1/2 tassa (65 gr.) De farina

1/3 tassa (30 gr.) de formatge parmesà finament ratllat

1 gra d’all petit, picat

1/2 culleradeta de sal Kosher, o més, segons el gust

pebre negre

oli d’oliva

PREPARACIÓ

Preparar el bròquil separant les tiges grans. Trossejar els ramells en trossos petits. Bullir fins que estiguin tendres però no massa. Escórrer i reservar.

En un bol gran batre l’ou i afegir la farina, el formatge, l’all picat, la sal i el pebre. Incorporar a la barreja el bròquil trossejat i barrejar, picant una mica el bròquil.

En una paella escalfar 2 o 3 cullerades d’oli. Un cop calent, abocar 2 cullerades de la massa amb bròquil i aixafar lleugerament amb la cullera o una espàtula. Passats uns 2-3 minuts, voltejar i cuinar durant altres 2 minuts o fins que la truita estigui daurada i ben cuinada. Repetir aquest procés amb tota la massa.

Treure de la paella i col·locar sobre paper de cuina. Servir.

Anuncios

Què n'opines?

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s