La gran lluita contra la Fibromialgia. L’alimentació ens pot ajudar?

Cada cop se’n parla més i per sort s’està investigant i s’està profunditzant en aquest tipus de malaltia, però cada cop hi ha més gent que la pateix i que li costa trobar remei per alleugerar el dolor i el casament crònic que provoca.

La Fibromiàlgia és una malaltia que en aquest moment se’n desconeix les causes  (com el 67% de totes les malalties definides avui dia).

Quant parles amb una persona que pateix fibromialgia  t’explica que  té un  dolor crònic generalitzat que es localitza, essencialment, en zones musculars, tendinoses, articulars i viscerals.

fibromyalgia1

Què és exactament la fibromiàlgia ? És un trastorn que causa dolors musculars i fatiga (cansament). Les persones amb fibromiàlgia tenen “punts hipersensibles” en el cos. Aquests es troben en àrees com: el coll, les espatlles, l’esquena, els malucs, els braços i les cames. Els punts hipersensibles fan mal al pressionar-los.

Sabeu què és el que la provoca?

La causa exacta de la fibromiàlgia és un misteri per a la ciència mèdica. La investigació ha identificat diversos factors que poden estar implicats en la seva causa. Això inclou els factors de risc que poden augmentar les probabilitats de desenvolupar la síndrome de la persona.

Hi ha uns factors importants en el desenvolupament  d’aquesta malaltia.

La fibromiàlgia pot ser hereditària. És probable que hi hagi una anomalia genètica no identificada que fa que certes persones tinguin major risc de fibromiàlgia. L’Institut Nacional d’Artritis, Malalties Musculoesquelètiques i de la Pell (NIAMS) estableix que certs gens poden regular la forma en què el cos regula la resposta al dolor. Els científics especulen que les persones amb fibromiàlgia poden tenir un o més gens que fan que reaccionen fortament a estímuls que una altra persona no pot percebre com dolorós.

repent

Persones que tenen risc de patir fibromialgia poden començar a sentir símptomes desprès d’un trauma emocional o físic o un atac d’una malaltia infecciosa.

D’acord amb l’NIAMS, les dones tenen de vuit a nou vegades més probabilitats que els homes de tenir fibromiàlgia. Els científics creuen que les hormones reproductives femenines poden jugar un paper en el trastorn de dolor.

També s’està constatant que  l’edat més comuna que es diagnostica la fibromiàlgia està entre  20 i 50 anys d’edat.

Si tens antecedents d’un familiar amb aquesta malaltia, seràs més propens a ser diagnosticat.

S’ha comprovat científicament que hi ha  alteracions en neurotransmissors del dolor. El transmissor més Important es troba  a la serotonina, que intervé en la inhibició de les sensacions doloroses i que s’ha trobat que en persones que pateixen fibromialgia la tenen molt baixa .

Qui és el seu tractament?

La fibromiàlgia és una malaltia crònica i per del tant no té cura. El tractament ha d’anar enfocat a millorar els símptomes que pateix la persona i sobretot ha de  millorar la seva qualitat de vida. El més recomanable és realitzar una actuació multidisciplinària on intervinguin diversos tractaments: farmacològic (analgèsics, antiinflamatoris, Antidepressius, …), fisioteràpia, psicoteràpia, esportiu i nutricional.

Hi ha una dieta específica?

No existeix una dieta miraculosa per aquesta malaltia però ja sabeu que les dietes miraculoses no existeixen. El que cal és dur una bona alimentació amb les pautes que us pot recomanar la figura de dietista-nutricionista.

Heu de realitzar una dieta rica en minerals com el magnesi, el calci i el potassi.

Feu una bona aportació d’antioxidants (vitamina C, A, E, Seleni, Zinc ). Per assegurar la bona absorció del calci a nivell intestinal feu una ingesta correcta de vitamina D

alimal

Si consumiu Omega millorareu els estats de depressió gràcies al seu efecte antiinflamatori.

Consumiu aliments integrals i que us aportin fibra  per a millorar l’absorció  intestinal dels nutrients.

Molt important també fer la ingesta de 5 àpats al dia per mantenir una correcta alimentació.

El paper del dietista – nutricionista en la fibromiàlgia és ajudar-te a equilibrar la teva alimentació i et podrà fer una pauta personalitzada per cada cas, amb això aconseguiràs millorar la teva salut ja que et podrà suplementar els teus dèficits alimentaris

Anuncis

Què n'opines?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s