És temporada de calçotades! Engreixen els calçots?

Ja estem en plena temporada de calçots. Molts de vosaltres segur que ja heu fet alguna calçotada i us entren dubtes sobre si podeu menjar calçots o és un aliment prohibit per aquells que realitzeu algun tipus de dieta per aprimar. Anem a conèixer una mica més d’aquest aliment que s’ha convertit en un gran protagonista de la gastronomia de la nostra terra.

El Calçot és una ceba blanca (Allium Cepa L.) que s’ha de  conrear d’una manera molt especial perquè sigui allargada, i que resulta ser un dels plats típics per excel·lència de la gastronomia catalana. És típic d’algunes zones de Tarragona, encara que actualment es conrea en pràcticament tot Catalunya.

El calçot és un vegetal que conté molt poques calories, gaudeix d’un gran contingut d’aigua i també és ric en fibra, minerals i vitamines. Des de sempre, la ceba (i el calçot, per tant) s’ha considerat un d’aquells aliments fonamentals per regular el bon funcionament de l’organisme.

02-calcots

Té una gran acció depurativa, i la presència de flavonoides fa que tingui propietats antioxidants. Té propietats beneficioses per l’aparell respiratori, especialment sobre la mucosa nasal i la faringe, i és un bon antibacterià dels conductes urinaris i la bufeta.

Hem de tenir en compte que el calçot pot resultar flatulent i pot provocar gasos i malestar.

El gust del calçot no és ben bé com el de la ceba El calçot té unes característiques organolèptiques que la separen una mica de la seva espècie. El seu gust és més dolç que les altres cebes del mercat. Per la seva composició sense greix i amb molt de potassi és excel·lent pels que tenen colesterol i hipertensió i pels que es volen aprimar.

Fins aquí podem estar tranquils si mengem calçots ja que hem vist que qüasi no aporta calories . Ara bé, si el calçot es menja a la típica calçotada  hem de tenir molta cura ja que  la salsa que els acompanya, és una gran font de calories.

Podem menjar el calçot al forn, l’amanim amb un rajolí d’oli i vinagre de Mòdena i d’aquesta manera no aporta calories. També podem fer una truita de calçots.

Una altra opció per a cuinar el calçot és fer-lo amb amanida. Agafeu tomàquet cherry, enciam, formatge fresc i talleu uns trossets de calçots. Prepareu una vinagreta i barregeu tots els ingredients, veureu quina manera més deliciosa de menjar calçot.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Si el que volem és fer una calçotada com deu mana us deixo uns consells que podeu realitzar per a que l’àpat no sigui tan fort:

Per a compensar el que us proposo és que el dia abans i el dia de després mengeu alguna crema de verdures suau, per exemple de carbassa i la proteïna en forma de peix ó proteïna vegetal (llegums, tofu, seità…etc) i macedònia de postres i beure aigua del suc de la carxofa; ja que quan es fa una calçotada acostumar haver carn a la brasa i postres dolços.

La salsa que acompanya als calçots s’anomena salvitxada i hem de tenir en compte no abusar ja que per als seus components es converteix en un aliment molt alt en calories.

Aqui teniu la recepta!

Ingredients:

100 gr d’ametlles torrades

50 gr d’avellanes torrades

4 ó 5 tomàquets vermells escalivats

1 cabeça d’alls escalivats

80 cl d’oli d’oliva

Vinagre al gust

4 nyores

Sal al gust

Preparació:

Escaliveu els tomàquets a sobre del foc i els alls pelats també. En el morter, piqueu els alls, les avellanes i les ametlles. Després cal que hi afegiu la polpa de nyora que prèviament haurem escaldat i els tomàquets; piqueu fins que tot plegat hagi esdevingut una pasta. Afegiu-hi l’oli a poc a poc; tasteu per veure si cal rectificar de sal i pebre.

Calçots2

Anuncis

Què n'opines?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s