Estofats de temporada: les millors opcions de la Mireia Guzmán

L’estofat és un plat exquisit, molt apropiat.

estofat-de-vedella_Snapseed

A continuació us n’expliquem els secrets.

Aquesta manera de preparar els aliments és una de les més respectuoses que existeixen amb els seus components, ja que la seva preparació es realitza a foc lent, de manera que es manté una temperatura constant durant tot el seu procés de preparació evitant els canvis bruscos de temperatura i graus extrems que en altres processos fan que l’aliment i els seves propietats es puguin alterar. Per això guisar és una de les maneres més saboroses d’aprofitar els nutrients dels aliments i conservar les vitamines que són molt delicades.

 estofat_vedella_ecologica_garrotxa_

L’estofat, uns consells pràctics

  • La cocció es realitza en una cassola tapada. Tots els ingredients s’han de posar en fred.
  • Els ingredients es cuinen a la vegada, des de el principal ingredient ( trossos de carn, bolets…) i la guarnició ( ceba, all, porro i pastanaga), fins els elements ( espècies variades, pebre, curry) i les herbes aromàtiques ( orenga, farigola, romaní)
  • Tots els ingredients sense qüasi afegir caldo. El suc de cocció és el propi dels aliments. A l’interior de la cassola al estar tapada es formarà un ambient molt humit . Això afavoreix un major intercanvi de sabors entre els diferents elements.
  • Es pot afegir una mica d’oli per accelerar el procés de cuinat i poder donar-li un toc més gustos. També es permet una mica de vi o de caldo per evitar que els aliments s’enganxin al fons de la cassola.
  • La millor carn per a l’estofat és aquella que tingui una gran quantitat de gelatina. Si és molt magra, augmenta la probabilitat de que quedi excessivament seca.
  • Els calamars i els bolets no tenen cap problema; al tenir una gran quantitat d’aigua en la seva composició , aquesta s’incorpora al caldo i ens permet que es cuinin d’una manera eficient i fàcil.
  • Intentarem obrir poc a poc la tapa de la cassola per evitar la pèrdua de vapor i els sucs de la cocció. D’aquesta manera tampoc es dissiparan les aromes i el sabor ni s’enganxaran els aliments al fons del recipient.
  • Sempre que remenen els ingredients, ho farem amb eines de cuina de fusta perquè són les que més cura tenen a l’hora de
  • tractar als aliments.

1288037216

Caragols estofats amb sípia

Ingredients:

  • 4 sípies
  • 1/2 kg de caragols vinyals
  • 1 ceba grossa
  • 1 pebrot verd
  • 1/2 bitxo
  • 1 got de tomàquet triturat
  • 1/2 fulla de llorer
  • 1 branqueta de farigola
  • 1 cullerada de cafè
  • pebre negre en gra
  • un rajolí de brandi
  • 2 grans d’all
  • julivert
  • oli d’oliva
  • sal Per a la picada:
  • 10 ametlles torrades
  • 2 grans d’all mig fregits
  • 1 llesca de pa mig fregida
  • 2 nous
  • 1/4 de l d’aigua mineral

Elaboració

En una cassola amb una mica d’oli, poseu-hi la ceba picada, el pebrot tallat petit, el llorer, la farigola, el pebre, el bitxo, l’all, el julivert i la sèpia tallada.
Tapeu la cassola i deixeu-ho coure tot plegat durant 7 o 8 minuts, tot procurant de remenar-ho sovint. A continuació, afegiu-hi els caragols, un raig de conyac i el tomàquet rallat, i feu-ho coure 7 o 8 minuts més. Mentrestant, prepareu una picada amb els alls, la sal, les ametlles, les nous i una llesca de pa fregit. Deixéu-la amb una mica d’aigua mineral. Quan tingueu la picada a punt, aboqueu-la a la cassola i saleu-ho. Un cop hagi arrencat el bull, coeu-ho 8 o 10 minuts més. Ja fora del foc, deixeu-ho reposar durant 30 minuts. Serviu-ho en una cassola de fang.

cargols-amb-sipia-i-calamarcets-els-fogons-de-la-xirgu-molins_de_rei-52506c73de916

 

 

fotografíes

www.tv3.cat

gaudintdelacuina.wordpress.com

cuinaterapia.blogspot.com

 

Anuncios

Què n'opines?

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s