Quant tenim Gastroenteritis i no sabem què menjar

Què és la gastroenteritis?

La gastroenteritis és una inflamació de la mucosa de l’estómac i del budell prim i gruixut que sol provocar diarrea i vòmits, acompanyats de molèsties estomacals, debilitat i malestar general i fins i tot en alguns casos febre. Es transmet casi sempre a través d’una infecció per contacte.

gastroenteritis_

Què hem de menjar quant tenim gastroenteritis

El més important i necessari és adequar la dieta i els líquids en cas de patir una infecció gastrointestinal, sigui bacteriana (E. colisalmonellas…) o vírica (enterovirus).

Una dieta adequada astringent i sense fibra, juntament amb una bona hidratació mitjançant un augment de ingesta de begudes isotòniques o de sèrum orals alleugereix els símptomes i accelera la recuperació.

sopa-de-arroz-con-verduras_article_Snapseed

Repòs i dieta líquida

Són les claus per a que una gastroenteritis es curi, no és necessari prendre medicació per a superar la infecció. Podem prendre un analgèsic si tenim mal de cap persistent o si ens puja la febre.

Beurem abundant líquid per ajudar a eliminar els gèrmens del cos, i al mateix temps evitarem la deshidratació. Un bon exemple és l’aigua amb llimona, infusions digestives o relaxants ( camamilla, fonoll, til.la o herba Lluïsa) , els sucs de fruita sense polpa, sèrum oral o les begudes isotòniques comercials també són opcions que ens ajudaran.

infusions got d'aigua

Iogurt amb  bífidus.

A mesura que els vòmits i diarrees van desapareixent, es pot iniciar amb una dieta sòlida amb llets fermentades desnatades amb bífidus. Els prendrem les primeres 12-41 hores. No heu de forçar al cos a menjar, deixeu que poc a poc torni l’apetència de la gana. En general, en dos o tres dies es torna a la normalitat. Quant els símptomes desapareixen no hi ha més norma dietètica que el sentit comú, i el cos ja ens anirà demanant menjar suau, sense condiments i en petites quantitats.

arros

Dieta astringent i sense fibra

En el període agut, després de la pausa de repòs digestiu (dejú), la característica de la dieta és la introducció progressiva d’aliments de caràcter astringent i sense residu (fibra) amb la finalitat de normalitzar el funcionament intestinal.

Recuperarem l’alimentació normal quan la evolució sigui favorable. Iniciem la dieta amb aliments secs que necessitin bona masticació com les biscotes o el pa torrat, arròs blanc, patata i pastanaga cuites. Pernil cuit, truita ben feta, pit de pollastre bullit o a la planxa, peix blanc i petites porcions de fruita fresca ben madura com la pera i el plàtan.

Menu Dieta Hiperproteica

A continuació us deixo un menú tipus per tractar la gastroenteritis.

Per esmorzar: Un o dos iogurts desnatats amb bífidus i una infusió. Compota de poma o una poma cuinada al forn

Mig matí.- torrades amb codony i beure molt líquid com aigua, infusions o beguda isotònica

Dinar. Arròs blanc amb pastanaga i ceba.Pit de pollastre a la planxa amb llimona. Pa torrat i infusió digestiva

Berenar.– pa torrat amb plàtan i iogurt de bífidus

Per sopar.- Sopa de sèmola amb pastanaga i porro. Pa torrat amb pernil cuit. Infusió digestiva. Poma al forn

Anuncios

Què n'opines?

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s