Com prevenir les toxiinfeccions alimentàries com la Salmonel·la?

L’arribada de l’estiu i les temperatures elevades, afavoreix les toxiinfeccions alimentàries provocades per microorganismes del gènere Salmonel.la, el qual es localitza habitualment als budells dels animals sans, especialment dels ocells, sense provocar-los cap malaltia.

Els aliments on es pot trobar són la carn crua de porc i d’aviram, a causa de contaminacions accidentals, i els ous, que es poden contaminar amb salmonel·la en embrutar-se amb els excrements durant la posta o bé per aigües contaminades.

Alguns dels símptomes que es caracteritza és la producció de diarrea, febre i dolors abdominals, acompanyats, de vegades, de mal de cap i vòmits.

L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) recomana extremar la higiene i cuinar bé els aliments.

Recordem que amb una sèrie de senzilles mesures es poden prevenir les malalties transmeses per aliments i relacionades amb les altes temperatures.

Com comprar i conservar els ous?

 • La closca ha d’estar neta, sencera i de color uniforme, i no ha de tenir cap tipus d’esquerda o alteració.
 • Cal evitar comprar ous amb restes visibles d’excrements o un altre tipus de brutícia.
 • No s’han de netejar els ous abans de conservar-los, ja que podem debilitar la closca i facilitar una possible contaminació.
 • Cal parar atenció a la data de consum preferent en cas de disposar-ne.

Com conservar i preparar els ous i els aliments que contenen ou?

 • Quan tinguin etiquetatge, hem de conservar els ous tal com indica el fabricant. Altrament, cal conservar-los a la nevera o en un indret fresc i sec, sempre evitant les oscil·lacions de temperatura.
 • Hem de mantenir els ous separats de la resta d’aliments per evitar contaminacions creuades (a l’ouera de la nevera, per exemple).
 • Ens hem de rentar les mans cada cop que manipulem ous.
 • Els recipients, draps, superfícies de treball o altres estris de cuina que hagin contingut ous o productes que continguin ou s’han de netejar després de fer-los servir.
 • No hem de posar en contacte els aliments ja elaborats o cuinats amb utensilis o recipients que tinguin restes d’ou cru.
 • Hem d‘evitar trencar els ous amb el mateix recipient on després s’han de batre, i no separar la clara del rovell amb la closca de l’ou ja que la closca pot ser portadora de bacteris.
 • Hem de preparar amb la mínima antelació possible els aliments que continguin ou.
 • Hem de quallar bé les truites i coure bé els aliments que contenen ou a fi d’assegurar l’eliminació de tots els gèrmens perillosos, i conservar-los a la nevera si no es consumeixen al mateix moment.
 • No hem de deixar els ous ni els aliments que continguin ou més de dues hores a temperatura ambient, ja que són medis idonis per al creixement de bacteris.
 • Les maioneses i altres preparacions elaborades amb ou cru no reben cap tractament de calor que n’elimini els gèrmens; per tant, s’han d’elaborar seguint estrictament aquests consells i cal evitar de conservar-les per a dies posteriors.

RECORDA: Si necessites consell nutricional totalment personalitzat, sempre em pots contactar!

Anuncis

Què n'opines?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s